Sory vánoční inspirace
To se mi moc libi, je tam vajecnak!!!!
Suroviny:
300 g tvarohu,
2 skleničky vaječného koňaku,
3 vanilkové cukry,
linecké košíčky (dají se koupit),ja bych je radsi upekla a muzou byt i orechove ne? Na pul s lineckym.
barevné zdobení na cukroví,
různobarvené kandované ovoce.
Postup:
Tvaroh vymíchejte s koňakem a vanilkovým cukrem dohladka. Naplňte směsí linecké košíčky, nahoře je ozdobte kandovaným ovocem a posypte zdobením.
-------------------------------------
Čokoládové pralinky
Suroviny:
250 g hořké čokolády,
600 g lískových oříšků,
250 g mandlí,
600 g moučkového cukru,
2 lžíce oleje,
citronová šťáva
kandovaná citronová kůra nebo smes suseneho ovoce
Postup: V rendlíku rozpusťte moučkový cukr s několika kapkami citronové šťávy. Oříšky a mandle mírně nahřejte, přidejte je k cukru a zahřívejte, dokud zlatohnědě nezkaramelizují. Směs nalijte na plech dobře vytřený olejem a nechte ji vychladnout. Ztuhlou směs rozpusťte na hustý krém a pomalu do něj přidávejte asi dvě třetiny rozehřáté čokolády. Ze vzniklé hmoty vytvořte lžičkou kuličky, nechte ztuhnout a pak je obalte ve zbylé rozehřáté čokoládě. Pak část pralinek obalte v ořechách a druhou v citronové kůře.
Ja bych tam jeste nejak vmestnala rum!!!!!
Je to nejak pracnejsi ale zase docela neznamy aspon pro me.
--------------------------------------------
Vánoční Míša
200gr cokolady rozpustit v 10 dkg 100%tuku
1 tvaroh
1 kysana smetana
10dkg mouc. cukru
kokosova trest nebo 3 lzice kokosoveho mleka
papirove kosicky male
Do kosicku na dno dame 2 lzice cokolady
Do sacku nacpeme rozmichanou do hladka tvarohovou smes
a strikame do kosicku na cokoladu.
Uzavreme opet cokoladou a zdobime perlickou. Muzeme tez sypat kokosem
Muzeme doprostred zapichnout paratko
aby se nam lepe mlsalo.
----------------------------------------------------
Nastavované cukroví
(ze zbytků)
Ingredience:
* linecké těsto
* drobky z piškotů
* rozlámaného cukroví
* zbytky oříšků, mandlí, kokosu
* kandované ovoce či kůra
* rozinky namočené v rumu
* máslo
* čokoládová poleva
* zbytek bílé polevy
Postup:
Z lineckého těsta si předem vykrájíme a upečeme silnější rohlíčky. Už v tomto okamžiku je dobré, zvolit si vhodnou
vykrajovací formičku - ideální je, aby odpovídala svou velikostí formičce na plněné rohlíčky.
Není to nutné, ale usnadní to další práci. Uvedené suroviny a třeba ještě další, co nám zbyly doma po předcházejícím
pečení, rozdrobíme, nakrájíme, polámeme, nastrouháme a spolu s máslem a džemem "uhňácáme" na dost tuhé těsto.
To formujeme na linecké spodky tvaru rohlíčků. Tady nám dobře poslouží ta výše vzpomínaná druhá formička na rohlíčky
odpovídající velikosti, nebo zkrátka musí stačit šikovné ruce. Takto "nastavené rohlíčky poléváme čokoládou
polevou a můžeme ozdobit i čárkami bílé polevy.
-------------------------------------
VĚNEČKY OD BOŽKY: Necháme povařit 80 g sádla, 1 sklenku vody a špetku soli. Přidáme 100 g pol. mouky, zamícháme a 1 minutu vaříme. Necháme zchladnout a do vlažného postupně vmícháme 3 vejce, vždy se špetkou prášku do pečiva. Stříkáme do tvaru věnečků na vym plech a zprudka pečeme. Až vyskočí, troubu ztlumíme a dopečeme. Rozkrojíme a plníme máslovým krémem. Vrch venecku polijeme citronovou polevou
--------------------------------------
Náplň (např. do vosích hnízd)
2 ks Vejce 200 g Cukr 200 g Máslo Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny, ale je třeba vydržet. Po prochladnutí na teplotu lidského těla přidáme máslo, rokrájené na kousky a opět šleháme. Až se máslo spojí s vaječným základem, můžeme přidat příchuť.Vajecny konak je nejlepsi. Nebo jen trest. Krém má tu výhodu, že pěkně utuhne a taky že vejce bylo tepelně upraveno a není tedy "zdravotně nebezpečné"
-----------------------------------
Jeste jsem nikdy nepekla ale vypada to lakave a treba se bude trosku lisit
chuti, kdyz je z arasidu.
125 g Arašídy nesolene(velmi jemne umlete)
125 g Moučkový cukr
125 g Hladká mouka
1 ks Žloutek
125 g Máslo
Arašídy jemně umeleme a z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v ledničce odpočinout. Poté vyválíme plát malinko hrubší než jako na linecké a vykrajujeme kolečka. Klademe na pečící papír a upečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C dorůžova. Po dvou slepujeme rybízovou marmeládou. Vrch potřeme nebo postříkáme čokoládou a zdobíme podle uvážení - půlkou mandle, půlkou arašídového oříšku, barevným posypem, čokoládovou rýží...
----------------------------------------
"Masarykovo cukrovi" :
300g hladke mouky
200g masla
100g cukr moucka
1 zloutek
1,5 lzice kakaa
170g liskovych orisku v celku
Orechy namocime na hodinu do studene vody. Pak vsechny ingredience smichame i s celymi orechy dohromady.
Vytvarujeme asi ctyri valecky zabalime do folie a dame do lednice asi na dve hodiny.
Pak vezmeme velmi ostry nuz a krajime na kolecka asi 5 az 7 mm silna . Klademe na plech s pecicim papirem a peceme 12 az 15 minut . Pecena sypeme mouckovym cukrem, nebo podle sve fantazie zdobime.
--------------------------------------
Tvarohové miništoličky
150 g hladké mouky, 100 g měkkého tvarohu, 50 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného másla, 50 g rozinek, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce sekaných mandlí, 1 lžíce strouhané pomerančové kůry, rum na zalití rozinek dále: máslo a moučkový cukr Postup Do misky dáme tvaroh, cukr, kůru, máslo a promícháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, skořici, rozinky namočené v rumu, mandle a vypracujeme těsto. Rozpůlíme a z každé půlky vyválíme dlouhého "hada". Přejedeme ho válečkem, aby se zploštil, nakrájíme na malé kousky a přehnutím vytvoříme štoličky. Upečeme při 200°C, cca 15 minut, dorůžova. Ještě teplé namáčíme po jedné do rozpuštěného másla a obalujeme v moučkovém cukru. Uložíme do krabice, nejlepší jsou za tři dny (říkal pan Babica, u nás asi tak dlouho nevydrží)